tisdag 6 oktober 2009

Hovs hallar 4/10-09





Dansk Meteorologisk Institut proklamerade på lördagen "Kattegatt - Søndag omkring vest, 18 til 23 m/s, med kraftige vindstød". Hård västvind för de flesta är inte kul. Men för fågelskådare är det guld, för då blåser det in havsfåglar från Atlanten som man inte annars kan se från svenskt territorium. Det är sällan och inte ens varje år riktigt bra situationer uppstår så det gäller att ta chansen när den väl kommer. Denna gång inföll det fina läget på en söndag och därför är det att vänta att en inte oansenlig mängd av Sveriges lite mer resultatinriktade (d.v.s. de som vill se ovanliga arter och inte bara njuter av att vara ute i naturen) söker sig till Västkusten.

Det blev jag, Lasermannen, Banderman och Hin Håle som fyllde en bil från Malmö och körde till Hovs hallar. Avfärd redan strax efter kl 4, framme 05.20. En och en halv timme innan det ljusnar! Kan tyckas överdrivet, men ska man få bra platser (d.v.s. i lä och med fri sikt i ett brett spektra) gäller det att sno åt sig de bästa platserna. Det gick bra - vi var bland de första. Men sen droppade det in gott om folk och det var ganska mysigt att dricka kaffe och prata skit i mörkret innan det ljusnade. Och så kom det några rejäla regnskurar också.

Gryningen kom. Vinden låg ännu lite söder om rakt väst, typ västsydväst. Sydkomponent när man sitter på Hovs hallar, som ju ligger på Bjärehalvöns nordsida är inte optimalt då fåglarna inte trycks in mot land. Fåglarna finns förvisso därute men de pressas som sagt inte in mot land och avstånden blir gärna rätt långa, s.k. aphåll.

Första halvtimmen med obsljus var fascinerande. Vi såg inte ett skit. Verkligen ingenting - havet var stendött. Inte ens obligatoriska trutar eller storskarvar. Ganska häftigt på sätt och vis. Men sen började det hända lite mer. Första gråliran sågs på långt håll i nordväst och i samband med den också en storlabb. Det var lite proppen ur. Just dessa två aktörer kom att bli ganska många av under dagen och 30 gråliror resp. 24 storlabbar är ett riktigt bra resultat - faktiskt några av de högsta dagssummorna som noterats i Skåne för dessa båda arter. Mot slutet av dagen började de också komma lite närmare eftersom vinden vred upp. Några lunnefåglar, en bredstjärtad labb och en häftig svartnäbbad islom gladde också. En del andra arter - tärnmås, klykstjärtad stormsvala och mindre lira - kom dock inte ut till Hovs hallar utan trycktes in i Laholmsbukten av den på eftermiddagen mycket hårda vinden, som var en bit över 20 m/s. De var mer lättsedda för de som körde in till Skummeslövsstrand. Men eftersom det ligger i Halland struntade vi i det som de Skånepatrioter vi är.

Trevligt sällskap - kul dag. Här några länkar till bilder från Artportalen, samtliga tagna den aktuella dagen av Magnus Ullman.

Storlabb

Grålira
Svartnäbbad islom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar