tisdag 22 december 2009

Snö & fåglar

Det har ju kommit väldigt mycket snö den senaste veckan. Det gynnar ju knappast de fåglar som finns här på vintern och det är såklart mer än välkommet att lägga ut mat på fågelbord och andra ställen.

Om vi däremot tittar på fågelskådare, så är snön faktiskt ganska gynnsam. Under gråa, regniga vintrar med plusgrader är fåglarna utspridda och väldigt svåra att hitta. När snön kommer blir det däremot mer koncentrerat och man vet att det finns inga intressanta fåglar på snötäckta åkrar eller dungar där träden är helt nedtyngda av vitt pulver.

I stället fungerar ställen med lättillgänglig föda som magneter för fåglar som väljer att försöka klara den skånska vintern i stället för att flytta. Fågelbord har jag nämnt, och om vi ska se andra typer av fåglar är t.ex. reningsverk, hamnar, bäckmynningar och soptippar bra mikrobiotoper att leta vid. Här finns vanligen öppet vatten och vid hamnar exponerade tångbankar som gör att de kan klara sig även när det är riktigt hårt.

På minussidan hamnar såklart att det är färre guldkorn att hitta därute, för att en del har flyttat när snön kom och andra har dukat under, men å andra sidan är de lättare att hitta. Gör det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar