Det började 2004. Den 9 maj för att vara exakt. Dubbelbeckasinspel i Skåne var något man bara hörde på Håslövs ängar utanför Kristianstad och möjligen vid Ornakärr på Kullahalvön. Det som är speciellt med spelet är att det bara sker under en kort period på vårflyttningen - ungefär 5 maj och en vecka framåt och att de endast hörs i den senare delen av skymningen, från ungefär kvart över nio på kvällen och fram till klockan 22.
Anledningen till att de främst hörs på de nämnda lokalerna är att de är kräsna. De vill ha stora sammanhängande, narturliga gräsmarker och det är inte längre vanligt att hitta. Men det finns några ställen till. Vombs ängar är ett, och den lokal där jag började titta på fåglar som barn - Torreberga utanför Staffanstorp - är en annan.
2004 började vi med Microbirding i Staffanstorp. Vi skulle försöka se så många arter som möjligt på ett år i Staffanstorps kommun. Dubbelbeckasin fanns inte bland troliga eller knappt ens möjliga arter. Den 9 maj var en fin, vindstilla kväll. Magnus och jag åkte ut till Torreberga för att lyssna efter nyanlända nattsjungande fåglar. Vi hade tidigare pratat om att Torreberga påminner en hel del om Håslövs ängar i sin karaktär och att dubbelbeckasin inte på något sätt borde vara orimlig där.
När vi gick från bilen denna kväll föreslog Magnus att vi skulle lyssna efter dubbelbeckasin. Det är inte så självklart som det låter för de delar som ser bäst ut för arten är inte samma som är bra för de andra arter vi var ute efter så det krävdes en ganska lång extra promenad. Vi var på väg mot det ställe som kändes bäst men hade inte riktigt kommit dit och pratade fortfarande med varandra utan att lyssna noga på naturen. Men trots det - mitt i vårt samtal - spelade plötsligt en dubbelbeckasin alldeles nära. Vi hörde den samtidigt och resten av kvällen var vi alldeles överlyckliga.
Resten är historia. Dubbelbeckasin har hörts på Torreberga varje år sen dess - som tidigast 5 maj och senast 11 maj. I år fanns det, för första gången, minst tre individer på platsen som spelade alldeles nära varandra. Tillsammans med orre, tjäder och brushane är dubbelbeckasinen en av endast fyra arter där hanarna spelar tillsammans utan att hävda revir mot varandra - det brukar kallas "lek".
Hur många år innan 2004 det fanns dubbelbeckasin på Torreberga kommer vi aldrig få reda på. Men få, om ens någon, har letat på rätt ställe vid rätt tid så svaret är antagligen "många år".